Yeni Nesil Telefon Numaraları

telefon 

Her şeyin dijitalleştiği günümüzde, telefon numaraları da dijital hale geldi. Aslında, yeni nesil telefonlar,  fiziksel bir mekan veya bir sabit veya mobil telefonu referans alamyan bir telefon numarasıdır.Yeni nesil telefon numaraları,  850 ile başlyabildiği gibi, bir şehrin kodu gibi bir kod ile de başlayabilir. Ancak, numara her yerde olabiliyor. Nereye yönlendirirseniz oradan çalıyor.  Hatta, telefon aktarma bile yapılabiliyor. Dahası, Fxs-Fxo cihazları ile, istediğiniz sayıda telefonu yönetmek için sanal santral bile kurulabiliyor.  Aynı zamanda faks olarak ta kullanılabildiği gibi, gelen sesleri bir sunucuda kaydedebiliyor ve faks ile gelen belgeleri saklıyor. İş yerleri bu tür bir numara veya santral kullanımı ile iletişim giderlerini yüzde elli azaltabilir.

Bir zamanlar, işyerleri için sabit numara olmadan olmaz denilirdi. Hatta mobil numaralar, göçebe intibaı uyandırmamak için tek başına verilmez, işyeri numarasıyla birlikte verilirdi. Şimdi bir dükkanınız olmasa bile, sabit numaranız varmış gibi mekanı çağrıştıran bir numara alabilirsiniz. Ütelik eğer aramayıp, sadece aranacaksanız bedava. Sadece bir internet bağlantılı telefon gerekiyor. Eğer bir cep telefonunuz varsa ve 3G ile internete bağlı ise ona yönlendirerek görüşme yapabileceğiniz bir (birden fazla) yerel numaranız da olabilir.

Burada asıl sorun, sizi arayanların normalden fazla ücret ödüyor olmalarıdır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), numara taşıma nedeniyle coğrafi numaralandırma sisteminin bozulmasını engellemek için “göçebe ön kodu” oluşturdu. 0850 ile başlayan numaralar ikametgahını, mevcut coğrafi bölgenin dışına taşınması durumunda da değişmeyecek.

Göçebe (nomadik) olarak adlandırılan uygulama çerçevesinde abone, 0850 ile başlayan bir numara alırsa, bu numarayı hiç değiştirmeden tıpkı mobil telefonda olduğu gibi bir ömür boyu kullanabiliyor. Bir şehirden diğerine taşınan vatandaş, böylelikle hem yeni bir telefon numarası almak için müracaat derdinden, hem de yeni numarasını eş, dost ve akrabalarına tanıtma derdinden kurtulmuş olacak.

0850 alan kodu ile başlayan numaralar göçebe (nomadic) numaralardır.Yani bir şehirden diğerine yada bir mahalleden diğerine taşınırken sabit hattınızın transferi için başvuru yapıp günlerce beklemek zorunda kalmazsınız. Gittiğiniz her yere sabit hattınızı yanınızda götürürsünüz. Numaranızın belli bir adrese bağlanma zorunluluğu yoktur. VoIP ve Telekomünikasyon dünyasında bu tip numaralara DID (Direct Inward Dialing) numarası denir.

Bu pratikliğin arkasında ise tahmin ettiğiniz gibi VoIP teknolojisi bulunmaktadır. İnternetin olduğu her yerde kullanılabilmektedir.

0850 ile başlayan numaralar tamamen Türkiye’ye özgüdür. Yani 0212 veya 0312 alan kodu ne ise 0850 alan kodu da aynı kategoride yer almaktadır. Yurtdışındaki numaralarla herhangi bir bağlantısı yoktur.

Haziran 2014, Kayseri