Artık Daha Ucuza Isınacağız: Türk Bilimadamları Buldu.

isinma

Patenti alınan teknolojiyle üretilen kumaşlar, artık soba gibi ısıtacak. Konutlar ise nanokompozit malzemeyle doğalgaza göre çok daha ucuza ısıtılabilecek.

Türk bilim insanlarının geliştirdiği nanokompozit ısı yayan tekstil maddesi, insanoğlunun ısınma ihtiyacına devrimsel bir çözüm getirdi. Patenti alınan teknolojiyle artık kumaşlar, soba işlevi görecek. Konut ısıtmasından astronot kıyafetlerine, modadan savunma sanayine geniş bir alanda önemli değişiklikler sağlaması beklenen buluşun kullanıldığı ilk ürün ise “portatif sauna” oldu.

Kalkınma Bakanlığı desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan ve yerli kaynaklardan yüksek katma değerli teknolojiler geliştirmeyi amaçlayan Elektronik Malzeme Üretim ve Uygulama Merkezi (EMUM), patentleriyle dikkati çekiyor. Nanoteknoloji ve kimya teknolojileri konusunda dünyada ilk kez geliştirilen çok sayıda buluş için patent alan merkez, ısı yayan nanokompozit film ve tekstil maddeleri geliştirilmesi projesiyle ısınma teknolojisinde devrimsel bir buluşa imza attı.

EMUM’da 2007’de başlanan ve ısı yayan nanokompozit malzeme geliştirmesi projesiyle portatif sauna, konut ve seralar için yerden ısıtma sistemi, kombiler için su ısıtma sistemi, ısı yayan halı ve battaniye gibi ürünler geliştirildi.

Isı yayan tekstil malzemeyle, dünyada sayılı bulunan gelişmiş cihazlara sahip merkezde günlük hayata uygulanabilecek nanoteknoloji projeleri üzerinde çalışılarak, metrenin milyarda biri büyüklüğündeki ölçeklerde çalışarak hayatı kolaylaştıracak işlevsel malzemeler geliştirmeyi hedeflenmekte.

Nanoteknolojik müdahaleyle ısı yayan malzemeler geliştirme fikri üzerinde yürüttükleri tartışmalar sırasında nihai ürün olarak portatif bir sauna üretip üretemeyeceklerini görmek üzere proje geliştirilerek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın San-Tez Programı kapsamında desteklediği projeyle demir çelik sektöründe metallerin eritildiği kazanlarda kullanılan bir karbon türevi olan grafit malzemesini nano boyutlara uygulamaya çalışılmaktadır.

6 yıl süren çalışma kapsamında öğüterek nano boyutlara indirgedikleri grafitleri, polimerler vasıtasıyla tekstil ve film malzemelerinin üzerine işlenerek, 12 voltluk elektrikle ısı yayan malzemenin homojen bır ısınma sağlanmaktadır.

Isı yayan tekstil ya da filmin en fazla kaç dereceye ulaşabileceğini önceden belirlenebildiği, geliştirdikleri malzemenin istendiği gibi kıvırılıp katlanabildiği, esnetilebildiği görüldü.

Klasik ısıtıcılarda ısınmanın metal rezistanslar aracılığıyla yapılabildiği, tel üzerinde çok yüksek derecede oluşan sıcaklığın ortama yayılarak ısı oluşturulduğu, nanokompozit malzemede ise ısınmanın malzemenin tamamında homojen olarak gerçekleştiği, bunun da klasik sisteme göre daha güvenli ve düşük maliyetli ısınma imkanı sağladığı da tespit edildi.

2 metrekarelik nanokompozit filmle kaplanan yüzeyi kıvırarak silindir bir odacık şeklindeki portatif sauna haline getirilebiliyor. Saunanın içinde 75 derecelik bir sıcaklık oluşuyor. Nanokompozit malzemeyle üretilen diğer bir ürün de ısı yayan halı. Serili olduğu alanda ısı yayan bu malzeme konutların yerden ısıtmasında da kullanılabilecektir. Malzemenin seri üretimi için çalışmalar sürmektedir. Bu ürünün günlük hayatta kullanımı ilk olarak ısı yayan halı, portatif sauna ve küçük boyutlu ısı yayan tekstil ürünleriyle başlayacak. Isı yayan battaniye ve kıyafetler üzerinde iyileştirme çalışmaları devam ediyor.

KONUTLAR ÇOK DAHA UCUZA ISITILACAK

Isıya ihtiyaç duyulan her alanda kullanılabilecek bu malzemenin çok ucuz hammaddelerle üretildiği, diğer ısınma araçlarına göre daha düşük kurulum ve çalıştırma maliyetine sahip olduğu tespit edilmiştir.

Laboratuvar koşullarında metrekaresi ortalama 100 liralık toplam maliyetle üretilen malzemenin seri üretime geçilmesi halinde çok daha ucuza mal edilebileceği, konutların nanokompozit malzemeyle doğalgaza göre çok daha ucuza ısıtılabileceği bilinmektedir.

Sistemin giysiler üzerinde denemeleri devam etmektedir. Astronot giysileri, askeri ve sportif kullanım için de geliştirme çalışması yapılmaktadır. Bu teknoloji yakın gelecekte kış giysilerinde önemli değişiklikleri beraberinde getirecek. Örneğin pille çalışan ısı yayan tekstilden yapılmış giysiler, kışın üşüme sorununu ortadan kaldırabilecek. Sistemi farklı alanlarda geliştirmek için öneri bekleyen Merkez, tasarım boyutuyla da tekstil firmalarıyla görüşüyor.

Türkiye’nin doğal kaynaklarının bulunmadığı ve ısınma için yüksek miktarda ithal enerji kullandığı bilinmektedir. Bu buluşun Türkiye’nin enerji faturasını da düşürebileceği tahmin edilmektedir.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üniversite sanayi işbirliğini canlandırmak için yürüttüğü Sanayi Tezleri Programı tarafından desteklenen proje, geçen yıl “En İyi Sanayi Tezi Projesi” seçilmişti.

Mart 2014, Kayseri