pardusTÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen Pardus’un 2013 sürümü kullanıma sunuldu.

İşletim Sistemi Savaşlarının Yeni Raundunda Türk Pardus ta Var.

Geçtiğimiz on yıllarda, Microsoft, Türkiye’de kamu kurumlarıyla bile dev anlaşmalar yaparak yaygın hale getirdiği işletim sistemlerine artık yeni bir rakip var: Pardus. İsmiyle, görselliğiyle ve gücüyle dikkat çeken işletim sistemi TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Özünde, Linux işletim sistemi olan Pardus, ağ kullanımlarında da oldukça etkin.

Pardus Ücretsiz Olacak.

Ücretsiz olan işletim sistemi Pardus, kamu kurumları ve KOBİ’lerin yanı sıra evlerde de kullanılabilecek.  Artık Linux’taki tüm gelişmeler anında Pardus’a da yansıtılacak.

FATİH Projesinde Pardus Kullanılacak.

FATİH projesi çerçevesinde 85 bin akıllı tahtada kullanılan sistem, önümüzdeki süreçte dağıtılması planlanan 550 bin akıllı tahtada başka bir işletim sistemine ihtiyaç göstermeyecek şekilde tek başına kullanılacak. Bu bağlamda, TÜBİTAK Başkanı Prof. Yücel Altunbaşak, ‘Pardus öldü, emekler çöpe atıldı’  iddialarının doğru olmadığını, aksine Pardus’un çok daha önemli bir proje haline getirilerek, tüm ülkeye yayılmasını hedeflediklerini söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak,  ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan ve Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol ile birlikte, Türkiye’nin yerli işletim sistemi Pardus’un 2013 sürümünün başlaması nedeniyle yaptığı bir basın toplantısında, Altunbaşak, Pardus’un zaman içinde çok daha önemli bir noktaya geleceğini, 2-3 ay içinde çok büyük açılımlar yapılacağını söyledi. Ancak şu aşamada bunların neler olduğu konusunda bilgi veremeyeceğini belirten Altunbaşak, “Pardus ölmediği, emekler boşa gitmediği gibi daha da büyüyecek” diye konuştu.

Linux’taki İyileştirmeler Anında Yansıyacak!

Pardus konusunda bir felsefe değişikliğine gittiklerini ifade eden Altunbaşak, 2003 yılında başlayan Pardus’un 2012 yılına kadar bilimsel bir proje olduğunu vurguladı. Ama artık Pardus’u kamu ve KOBİ’lerden başlayarak yaygınlaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.  Bugüne kadar Pardus’un ana gövde Linux’tan biraz ayrıldığını, oradaki iyileştirmelerin Pardus’a yansımasında sıkıntı yaşandığını anlatan Altunbaşak, yeni sürümle birlikte bu sıkıntının tamamen ortadan kalktığına dikkat çekti. “Linux’ta yapılan her türlü ilerleme otomatikman Pardus’a da yansıyacak” dedi.

TÜBİTAK Sertifikasını Alanlar Hizmet Verebilecek!

Pardus’u kritik bir kitleye ulaştırmak için ULAKBİM bünyesine aldıklarını anlatan Başkan Altunbaşak, Pardus ile ilgili en büyük sorunun, bir sıkıntı çıktığında kullanıcıların ulaşabilecekleri bir adresin bulunmaması olduğuna dikkat çekti. Bu sorunu aşmak için Pardus ile ilgili eğitim, destek ve program sağlayıcı özel firmaların devreye girebilmesi için TÜBİTAK’ın sertifikasyon vereceğini açıkladı. Bu sertifikayı almaya hak kazanan firmaların önümüzdeki süreçte kullanımı yaygınlaşacak olan Pardus’la ilgili hizmet verebileceğini vurguladı. Türkiye’de KOBİ sayısının 1 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Altunbaşak, özel sektörün bu alana girmek isteyeceğini söyledi.

Pardus Nedir?

TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen Pardus, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluşan Pardus 2013’te ise, kamu kurumları ve KOBİ’lerin güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamalar yer alırken, sürekli güncel ve güvenli, düşük maliyetli, işlevsel olarak tanımlandı.

Hangi Kurumlar Pardus Kullanıyor.

Bugüne kadar FATİH Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahtanın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı’nda 9 bin 500 kullanıcılı sistem Pardus’a taşındı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesinde 1500 bilgisayarın Pardus’a göçü tamamlandı. TÜBİTAK’ın hedefi ise yılsonuna kadar bu rakamı 3.500’e ulaştırmak.

Altunbaşak, FATİH Projesi kapsamında 86 bin akıllı tahta üzerinde Pardus işletim sisteminin yer aldığını da hatırlatıyor. Gelecekte dağıtlacak akıllı tahtalarla bu sayının 550 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yıl sonuna kadar Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı ile Türkiye Yeminli Mali Müşavirler, Muhasebeciler Odasının (TÜRMOB)  da taşınması bekleniyor.

Ev Kullanıcıları da Kullanabilecekler mi?

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, 32-bit ve 64-bit sistemlerde çalışan final sürümün kamu kurumları ve KOBİ’lere hitap ettiğini iletti. Ev kullanıcıları ise kurumsal sürümün üzerine istedikleri uygulamaları yükleyerek onu kişiselleştirebiliyorlar.

Ev kullanıcıları için özel bir sürüm olmasa da kurumsal sürüm üzerine istedikleri uygulamaları ekleyerek özelleşmiş işletim sistemine sahip olabilecekler. Ev kullanıcılarından zaman içinde gelecek istekler ile yazılım havuzu hızla geliştirilecek ve problemlerine yanıt verilecek.

Pardus Portal Başlıyor.

Kamu ve özel kurumlarla birlikte ev kullanıcılarına yönelik sosyal bir platform oluşturma hedefiyle Pardus Portal da kuruldu. Portal, sürekli yaşayan, güncel tutulan ve etkileşim içinde kullanıcılarıyla bütünleşecek. Haberler, duyurular, forum, blok, wiki gibi sosyal uygulamaların yanı sıra TÜBİTAK tarafından üretilen tüm belgeler, çağrı merkezine sorulan sorular ve yanıtları, Linux dünyasına ilişkin haberler, yeni geliştirilen uygulamalar ve kullanımları, yardım belgeleri, TÜBİTAK tarafından Pardus özelinde geliştirilen uygulamalar ve yol haritaları da portal üzerinden paylaşılacak.

Yeni sürüm ile beraber Pardus’un web portalı ve çağrı merkezi de hizmete girmiş bulunuyor. “444 5 773 Pardus Danışma Hattı” ulaşan öneri ve değerlendirmeler, geliştirme takımına ve yönetim ekibine ulaştırılacak, cevaplanmayan bilgiler ise portal üzerinden uzman mühendisler tarafından cevaplandırılacak.

Sonuç olarak;

Bir ülke için kendi işletim sisteminin geliştirilmesinde geç kalınmış olsa bile, Pardus’un çıkarılmış ve kurumlarda ve evlerde kullanılmaya başlanmış olması ülkemiz adına önemli bir gelişmedir. Tabii ki, kullanılmaya başlanmasıyla, ortaya çıkacak yeni sorunlara yazılım geliştiricilerin çözümler üretmesiyle daha gelişeceği açıktır. Pardus, gelecekte Türkiye’de önemli bir Pazar payına sahip olacağı şimdiden görülmektedir. Pardus’a yeni hayatında başarılar diliyorum. Bahtın açık olsun Pardus…

Nisan 2012, Kayseri